Japanski doručak

Kako najdugovečnija nacija na svetu započinje svoj dan? Japanski doručak zapravo prati japanski koncept balansiranja i harmonije izmedju ugljenih hidrata, proteina, vlakana uz poštovanja principa umerenosti. Okonicu svakog japanskog obroka čine supa i riža, pa je tako i sa doručkom…no, nabrojmo sve po redu:

Sastojci

  • RIŽA – esencija japanskog obroka tj.injekcija ugljenih hidrata kao goriva za mozak i telo tokom celog dana.

  • MISO SUPA – napravljena od miso paste tj.fermentirane soje i algi. Na nju se dodaju i drugi sastojci poput tofua, pečurki, patlidžana. Njeni benefiti se ogledaju

  • NATTO – lepljiva zrnasta smeša koja ustvari predstavlja fermentisana zrna soje. Mi stranci malo se mučimo sa ovim delom doručka jer je vrlo specifičnog ukusa i teksture, ali Japanci kažu da trebamo probati makar malo jer je to dobro za naše zdravlje.

  • TAMAGOYAKI – kajgana u obliku rolne ili kvadrata. Benefite kvalitetnih jaja (organska jaja od koka hranjenih travom) svi znamo

  • YAKIZAKANA – grilovana riba. Razne ribe se ovde jedu…uostalom samo pretpostavite kako bogatu ponudu može imati jedna ostrvska zemlja okružena okeanom. Ako bih ipak morala da izaberem dve koje najviše dominiraju – bile bi to skuša i losos. I jedna i druga su prebogate omega 3 kiselinama.

  • OTSUKEMONO – ukišeljeno povrće bogato zdravim bakterijama. Obično se kao osnova koriste djumbir, rotkva, šljiva, krastavci, šargarepa i patlidžan. Postoje različiti začini koji se dodaju i koji samim tim dodaju različiti šmek tom povrću.

    Napomena

    • Japanci veruju da je njohov doručak dobro izbalansiran u smislu vrste sastojaka koji su uključeni, kao i u smislu količine. Nema tu preterivanja i otprilike treba da stanemo kada smo 70 % siti kako bismo obezbedili lakše varenje i funkcionisanje tokom celog dana.